Задържаният заподозрян за атентата в Банкок отказва да съдейства
Задържаният заподозрян за атентата в Банкок отказва да съдейства / снимка: БГНЕС, архив

Задържаният заподозрян в рамките на разследването на атентата в Банкок отказва да съдейства, съобщи армията, цитирана от Франс прес.

"Разпитът не напредва, тъй като заподозреният не ни дава полезна информация", каза за АФП началникът на армията ген. Удомдей Ситабутър.

Удомдей допълни, че властите са 100 процента сигурни, че е замесен в атентата, при който на 17 август загинаха 20 души и бяха ранени над 120 в центъра на Банкок.

Полицията съобщи, че сред иззетите от арестувания вещи има риза със следи от динамит и лагери, подобни на тези, използвани за изработването на бомбата, взривила се в хиндуисткия храм Ераван, посещаван от много китайски туристи.

Говорителят на тайландската полиция Правут Тхаворсири каза, че заподозреният е част от група трафиканти на хора, специализирана в изработването на фалшиви паспорти. Той имал у себе си над 200 паспорта в момента на ареста. "Това е мрежа, която създава фалшиви самоличности и помага на нелегални мигранти да преминат транзит към трети страни", заяви говорителят на полицията.

Тайландската полиция направи напоследък някои доста противоречиви изказвания. Вчера Сомиот Пумпанмунг, началник на националната полиция, каза, че задържаният е бил мотивиран от лично недоволство и е малко вероятно той да е бил свързан с международен тероризъм. Става дума за спор на лична основа, поясни полицейският началник, без да навлиза в подробности за естеството на този спор.

Полицията и управляващата хунта неколкократно изключиха възможността атаката да е дело на международна терористична група, но някои от изявленията им след това не изглеждаха толкова убедителни, отбеляза АФП.

Източник: БТА