/ БГНЕС
Два извънредни дебата предстоят в Камарата на общините преди вота за предсрочни избори тази вечер, съобщава BBC.
 


Депутатите са започнали да обсъждат искане от Доминик Грийв (бивш консерватор, сега независим), който иска да гарантира публикуването на правителствените комуникации, свързани със суспендирането на парламента. Той настоява и за пълно разкриване на всички документи, отнасящи се до т.нар. операция Йелоухамър (Operation Yellowhammer) - правителственият план за действие при Брекзит без сделка, предоставен на министрите още на 23 юли. Предложението на британския депутат бе прието, което засилва общественото доверие към последователността на парламента за прозрачност и опазване на демократичния ред. Законът задължава разкриването на всяка кореспонденция на британския политически елит относно Брекзит  - включително WhatsApp, Telegram и други, да бъде публично достояние.

Председателят на британския парламент се оттегля от поста си до 31 октомври

Грийв заяви, че е напълно резонно да се иска разкриването, така че Камарата да може да разбере рисковете и обществеността да бъде информирана за тях.

Лейбъристкият министър в сянка за Брекзит сър Киър Стармър заяви, че има фундаментална липса на доверие между Камарата и правителството.

"Ослепително очебийно е, че ни изолират, не само нас - а хората, които представляваме", каза той. Според него целта е да сеза да се попречи на Камарата да изрази становище по варианта без сделка.

По-късно предстои втори извънреден дебат - за върховенството на закона и задълженията на министрите да го спазват, предложен от лидера на лейбъристите Джереми Корбин. /МИГ/
БТА