Джон Бъркоу (в средата)
Джон Бъркоу (в средата) / БГНЕС
Председателят на Камарата на общините на Великобритания Джон Беркоу заяви, че ще се оттегли в рамките на седмици на фона на критиките от твърдите поддръжници на Брекзит, които твърдят, че е изопачил парламентарните правила, за да ги подкопае.

Беркоу заяви, че няма да се кандидатира за преизбиране, ако депутатите гласуват в подкрепа на предсрочни избори и при всички случаи ще подаде оставка до 31 октомври, дори и да не го направят.

Британският парламент спира работа

Ключовото гласуване предстои днес, 9 септември, след което британският парламент прекратява работата си в срок на един месец.

Беркоу е оратор на долната камара на парламента в продължение на 10 години, като е бил свидетел на разгорещени дебати за Брекзит и е вземал множество решения за действия, които е трябвало да предприема камарата.

"Ако камарата гласува тази вечер за предсрочни общи избори, моят мандат като говорител и депутат ще приключи, когато този парламент приключи", каза Беркоу пред камарата. "Ако камарата не гласува за това, аз заключих, че най-малко разрушителното и най-демократичното действие за мен ще бъде да се оттегля при приключването на бизнеса в четвъртък, 31 октомври."

Сценарии: Как да бъде спрян Брекзит без сделка?

Беркоу направи значителни стъпки към модернизация на парламента (в контекста на модела на конституционна монархия на Великобритания), като замени традиционната ораторска роба за обикновена одежда над костюм и призова жените депутати за нови бебета.

Критиците обаче твърдят, че той е помпозен, предубеден в полза на депутатите срещу Брекзит и прекалено харесва звука на собствения си глас.

Беркоу каза, че времето до напускането му ще даде на депутатите възможност за известно запознаване с кандидатите, които да го заменят. Той също така каза, че по този начин е било по-добре, отколкото след общи избори, когато новите депутати могат да попаднат под партийно влияние при избора си на следващия председател.
 


"Аз се стремях да повиша относителния авторитет на този законодателен орган, за което няма да направя абсолютно никакво извинение", каза Беркоу пред депутатите. „Това е прекрасно място, преобладаващо от хора, които са мотивирани от представата си за националния интерес, от възприемането им за общественото благо и от своя дълг, не като делегати, а като представители на това, което смятат, че е правилно за нашите държава“.

"Да водим парламента към деградация е опасност за нас", заключи Беркоу.
БГНЕС