/ БГНЕС
Парламентът на Обединеното кралство ще преустанови работа за срок от един месец, считано от тази вечер, предаде британският телевизионен канал Sky News.

Това потвърди и говорител на британския премиер Борис Джонсън, който разпореди пророгацията в опит да възпрепятства действията на депутатите, блокиращи стратегията му за излизане на страната от структурите на Общността.

Спирането на работата на британския парламент ще взезе в сила, независимо от изхода на повторното гласуване за провеждане на предсрочни парламентарни избори във Великобритания, допълни говорителят.

Борис Джонсън понася удари в парламента заради Брекзит

Премиерът Джонсън миналия месец помоли кралица Елизабет Втора да одобри суспендиране на парламента до 14 октомври, твърдейки, че е необходимо да му се позволи да въведе нов дневен ред.

Времето на спирането и по-дългата от необичайната продължителност предизвикаха вълнения в целия политически спектър, като критиците го нарекоха „конституционно нарушение“ и преврат.

Британският парламент прие на второ четене закон за отлагане на Брекзит

Законодателите, които се противопоставиха на безрезултатен Брекзит, заявиха, че това очевидно е насочено срещу обединяването на усилията им за предотвратяване на подобен сценарий. Въпреки това, този ход изглежда предизвика огромен удар срещу Джонсън, като подтикна опозиционните депутати и консервативните бунтовници да приемат законодателство, което го принуждава да търси отлагане на Брекзит следващия месец, ако не е постигнал споразумение с ЕС.

Очаква се този закон да получи кралско съгласие днес.

Борис Джонсън иска предсрочни избори на 15 октомври при нов крах в парламента

Джонсън отговори на бунта на торите, като изгони 21 депутати от партията, включително внука на Уинстън Чърчил, и им попречи да застанат за страната на консерваторите на следващите избори.

Твърдата реакция предизвика ново въстание, като няколко министри - включително министърът на труда и пенсиите Амбър Руд - напуснаха правителството и партията.