/ iStock/Getty Images
За пръв път в историята на турските въоръжени сили за бригаден генерал, бе назначена в главното командване на жандармерията жена. Йозлем Йълмаз е назначена с указ на президента Реджеп Тайип Ердоган. Указът бе публикуван в турския Държавен вестник и влезе в сила.

Според указа Йозлем Йълмаз от старши полковник е повишена в бригаден генерал. Тя ще заема поста вицепрезидент на Академията за жандармерия и брегова охрана към главното командване на турската жандармерия.

Преди това генерал Йозлем Йълмаз е била ръководител на Дирекцията за борба срещу домашното насилие и на отдела за децата към главното командване на жандармерията.

Назначаването на първата жена - бригаден генерал, в жандармерийското командване на страната предизвика силен отзвук в Турция, като темата бе коментирана във всички медии.

Турската жандармерия, на която са подчинени граничните войски и бреговата охрана, е към системата на турското министерство на вътрешните работи. Турската жандармерия има около 150 хиляди персонал, от които около 60 хиляди са специализиран персонал. Жандармерията разполага с над 1500 бойни машини и десетки хеликоптери.

Началник на турската жандармерия е армейски генерал Ариф Четин.

Междувременно с указа на президента общо 69 генерали и полковници са били назначени на различни командни длъжности в жандармерията.
БТА