Юшченко няма да отмени указа за разпускане на парламента
Юшченко няма да отмени указа за разпускане на парламента / netinfo

Президентът на Украйна Виктор Юшченко заяви, че няма да отмени указа си за разпускане на парламента, предаде ИТАР-ТАСС.

Няма да направя нито крачка към отмяна на указа за предсрочно разпускане на Върховната рада, каза Юшченко на заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана. Участниците обсъдиха обстановката в страната и подготовката за избори.

Президентът напомни на правителството, че неизпълнението на указа на държавния глава за разпускане на Радата води до наказателна отговорност. Той призова участниците да положат всички усилия, за да осигурят демократично разрешаване на политическата криза в страната, пише БТА.

Единственият изход от ситуацията е да се изчака решението на Конституционния съд, заяви на заседанието премиерът Виктор Янукович. Върховната рада и правителството отказаха да се съобразят с президентския указ, издаден в понеделник, и го оспориха пред съда.

Ако днес се предприемат стъпки към предсрочни избори, това ще са неконституционни действия извън правното поле, заяви Янукович.

Президентът Юшченко предизвиква правен хаос в Украйна, като тласка държавните органи и органите на местното самоуправление към противоправни действия. Това се казва в обръщение, прието днес от управляващата в Украйна Коалиция за национално единство, информира ИТАР-ТАСС. Според текста политическото противопоставяне в страната е предизвикано от "явно неконституционния" указ на Юшченко.