Взривът в Минск няма да бъде използван за натиск върху опозицията
Взривът в Минск няма да бъде използван за натиск върху опозицията / снимкa: БГНЕС

Беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че властите нямат намерение да използват трагичния инцидент в Минск по време на празнуването на Деня на независимостта за засилване на натиска върху опозицията, предаде ИТАР-ТАСС.

Късно вечерта в четвъртък по време на рок концерт в центъра на Минск избухна самоделна бомба, пълна с болтове и гайки. Ранени бяха над 50 души.

"Защо ни е да затягаме гайки? Какво толкова е станало?", каза Лукашенко, помолен от журналисти да коментира случилото се и уверенията на опозицията, че няма нищо общо с взрива. Лукашенко нарече въпросът "политически", но подчерта, че разследването трябва да върви в съответствие със закона.

Президентът каза, че в Беларус има две крила на опозицията - Беларуският народен фронт и комунистите, които са в опозиция на властта. Той напомни, че БНФ вече е осъдил взрива и изрази съжаление, че лидерът на комунистите е допуснал възможността това да е провокация на властите.

Лукашенко, който също беше на концерта но далеч от мястото на експлозията, смята, че целта е била да се всее паника, а не да се атакува него, предаде ДПА.

Беларуският лидер съобщи, че руските спецслужби помагат за разследване на взрива. Да помогнат са предложили и САЩ. По думите на Лукашенко той е наредил министерството на вътрешните работи и другите силови структури да се възползват от техническата помощ на американците, ако преценят, че имат нужда.