/ ThinkStock/Getty Images
Непълнолетни британски шпиони сътрудничат на разузнаването и полицията в борбата срещу тероризма, гангстерското насилие, наркотрафика и сексуалната експлоатация на деца, съобщи Франс прес.

Това стана ясно малко след като в средата на юли се появи парламентарен доклад, който критикува предложение на министерството на вътрешните работи да удължи мисиите им от един на четири месеца.

Герой от войната на 12 години: трагичната съдба на децата-войници

Според британския държавен министър по въпросите на сигурността Бен Уолъс за службите е жизненоважно да имат непълнолетни шпиони. "Тъй като младите са все по-замесени като извършители или жертви на тероризъм, гангстерско насилие, трафик на дрога и сексуална експлоатация на деца, тези непълнолетни шпиони може да са все по-полезни във възпрепятстването на тези дейности", разкрива Уолъс, цитиран в доклада.

Според него тези младежи, някои от които са на под 16 години, позволяват "уникален достъп до информация", какъвто "разузнаването трудно би получило, без да проникне в тяхната мрежа чрез млади шпиони под прикритие".

Държавният министър каза, че броят на непълнолетните шпиони е малък, но не уточни колко са те.
БТА