/ iStock/Getty Images
Беларуски гражданин, който се опита да се самонарани по време на съдебно заседание в Минск, вероятно е бил върнат в затвора след престой в спешно отделение в болница, съобщи местният независим сайт TYT.BY като се позова на роднини на мъжа, предаде Ройтерс.

Четиридесет и една годишният Степан Латипов беше видян за последно, когато го изнасяха ден по-рано от съдебната зала към чакаща линейка.

Ройтерс пише, че в съда Латипов се е опитал да се самонарани, след като се оплакал от изтезания и заплахи към семейството му и съседите му. Правителството каза, че Латипов е в "задоволително" състояние след болничното лечение, но не уточни къде се намира в момента.

Отведоха с линейка беларуски опозиционер от съдебната зала

TYT.BY съобщи, че Латипов е бил отведен в център за предварително задържане.

Правозащитната група "Вясна-96" определи Латипов като един от общо над 450 политически затворници в Беларус. Той беше арестуван през септември 2020 г. по време на засилените репресии, извършени от лоялните на президента Александър Лукашенко сили за сигурност срещу участниците в протестите, последвали оспорените избори за държавен глава. Латипов беше обвинен в организиране на безредици, съпротива срещу полицията и измама. По държавната телевизия му беше отправено и обвинение, че е планирал да отрови полицаи. Латипов отрича да е извършил закононарушение.

В края на миналия месец правителството на Лукашенко беше остро критикувано от западните държави, когато 26-годишен блогър дисидент беше арестуван след като беларуските власти принудително приземиха самолет на "Райънеър", пътуващ от Гърция за Литва.
БТА