Върховният съд на САЩ: Всеки американец с право на огнестрелно оръжие
Върховният съд на САЩ: Всеки американец с право на огнестрелно оръжие / netinfo
Върховният съд на САЩ постанови, че всеки американски гражданин има право да притежава огнестрелно оръжие за лична употреба, като обяви за противоконституционен строгия закон за ограничаване на личните оръжия в столицата Вашингтон, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това е първият случай от близо 70 години, в който Върховният съд се произнася по въпроса дали втората поправка на конституцията на САЩ защитава правото на всеки гражданин да има оръжие, или то е обвързано със служба във въоръжените сили. Последният път, когато съдът е обсъждал този въпрос през 1939 г. той не е успял да вземе категорично решение, припомня агенцията.

С пет гласа "за" и четири гласа "против" Върховният съд отреди, че втората поправка защитава правото на всеки гражданин да притежава огнестрелно оръжие и да го използва за законни цели като самоотбрана и лов. Макар всеки индивид да има конституционно право да притежава оръжие, това ново право не е неограничено, гласи мнението на мнозинството във Върховния съд.

Решението на съда идва ден след като работник в завод в Кентъки уби петима души с пистолет преди да се самоубие, което бе поредната от серията смъртоносни престрелки в САЩ, отбелязва Ройтерс.

Върховният съд разпореди, че най-строгият закон за контрол върху оръжията в страната – този във федералната столица Вашингтон, приет преди 32 години – нарушава правата на гражданите по втората поправка. Той забранява притежанието на лични пистолети и изисква всяко дългоцевно оръжие, държано у дома, да не бъде заредено и да бъде разглобено или да е ограничено от предпазител.

Съдията от Върховния съд Стивън Брейер изрази несъгласието си с решението, като отбеляза, че то поставя под съмнение съответствието с конституцията на всички закони за ограничение на оръжията в САЩ.