Въоръжени сблъсъци избухнаха в центъра на Триполи
Въоръжени сблъсъци избухнаха в центъра на Триполи / снимка: Reuters, архив

В центъра на либийската столица Триполи избухна истинско сражение между въоръжени милиции, участвали в бунта срещу режима на Муамар Кадафи, предаде Асошиейтед прес.

В престрелката участвали въоръжени членове на опозиционна група от Триполи и от град Мисрата. Двете страни използвали картечници, противотанкови гранатомети и зенитни оръдия. Двама души са или убити при стрелбата, съобщи местен командир. "Бойци от групата арестуваха бивш бунтовник от Мисрата, който беше пиян и оказа яростна съпротива, псуваше революционерите, които го набиха, за да го укротят" обясни майор Масуд ал Кадар, който командва група бивши революционери в Триполи. След инцидента пияницата бил освободен, но малко по-късно бойците на майора били нападнати от въоръжени мъже и при престрелката били убити двама души.

Не са известни причините за избухналата престрелка. Според очевидци бойците от Мисрата се опитали да щурмуват здание, използвано от Военния съвет на Триполи (който е на страната на Преходния национален съвет), за да освободят държани там затворници.

АФП посочва, че престрелката избухнала край една от сградите, където преди са били разположени някои от разузнавателните служби на предишния режим. Районът около мястото на престрелката е затворен за движение, допълва БТА.

Неназован източник заявил пред АФП, че престрелката избухнала след като преходното правителство се опитало да поеме контрола върху зданието. Агенцията посочва, че най-вероятно в нея са се намирали бойци от въоръжените милиции в град Мисрата, които участваха в бунта срещу Кадафи.