Военният комитет на НАТО се събира в Брюксел
Военният комитет на НАТО се събира в Брюксел / netinfo
Военният комитет на НАТО се събира в Брюксел за есенната си среща. В нея ще участват над 60 най-висши военни от страните членки на Алианса, от страните в Програмата "Партньорство за мир" на НАТО, от страните в "Средиземноморския диалог", както и от Украйна. В срещата, която ще продължи два дни, ще участва и началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков.

За пръв път на нея са поканени като страни членки на НАТО Албания и Хърватия. Тяхното членство бе одобрено на срещата на върха на НАТО през април в Букурещ, въпреки че формалностите около приемането им още не са приключили.

През двата дни на срещата ще бъдат обсъдени операцията на НАТО в Афганистан, отношенията на сътрудничество между НАТО и Европейския съюз във връзка с предстоящото разполагане на мисията на Европейския съюз ЕУЛЕКС в Косово и готовността и участието на НАТО в морски патрулни мисии, заяви говорител на Военния комитет.

Ще бъдат обсъдени също важни военни въпроси около срещата на върха на НАТО през април 2009 г., когато ще се чества и 60-ата годишнина от създаването на Алианса. С началника на Генералния щаб на украинската армия ще бъдат обсъдени участието на украински военни във военни операции на НАТО, както и военното сътрудничеството между Украйна и НАТО през следващата година.

В дневния ред на срещата на Военния комитет не са включени разисквания по разполагането на елементи от американската противоракетна отбрана в Чехия и Полша и обявеното намерение на Русия да разположи в отговор ракети в град Калининград.