Дали със забавянето на американските изтребители или без него, положението във ВВС е критично. Затова ще ни се наложи да работим с нашите съюзници, заяви военният министър Драгомир Заков след срещата на НАТО.

Заради войната: Властите търсят кой и как да поддържа българските изтребители

"Във ВВС решенията са отлагани доста дълго време, затова сега сме в ситуацията, в която трябва да се взимат бързи и отговорни решения. Те не винаги са най-популярните. Обаче тези решения са важни за сигурността на България и на българските граждани, както и сигурността на пилотите. Ще ние трудно да поддържаме способностите си, тъй като Русия, Украйна, Беларус очевидно не са опции. Така, че ще трябва да работим с нашите съюзници", допълни Заков.

По думите му това не касае само ВВС, но и сухопътни войски и в някаква степен и ВМС. "Няма как да запълним дефицитите си без да работим с нашите съюзници, включително на българска територия. В дългосрочен план обаче България от консуматор на сигурност трябва да се превърне в доставчик на такава. Тоест да развием способностите си заедно с нашите съюзници, за да постигнем ниво, в което България сама да подсигурява своята сигурност в рамките на колективната отбрана", посочи още министърът.

НАТО ще укрепи източния фланг, но няма да изпраща сили в Украйна

Министър Заков не изключи страната ни да поиска засилване на присъствието в случай на задълбочаване на конфликта. "Нищо не е изключено. Кризата ако се развие и заплаши директно България има разписани мерки за сериозно присъствие на територията ни, което ще е в интерес и на българските граждани, за да се чувстват сигурни. Към момента това, което правим е бойната група, която се води от България и е под контрола на главнокомандващия на силите на НАТО в Европа. В нея има мултинационален елемент", посочи министърът на отбраната. 

Той посочи още, че има заявки за включване към бойната група от редица държави, които скоро ще бъдат оповестени.