/ БТА
Военната хунта в Мианма обяви паралелното Правителство на националното единство (ПНЕ), формирано от противници на извършения от нея на 1 февруари военен преврат, за терористична организация, предаде ДПА.

Нападнаха две военни бази в Мианма

ПНЕ включва членове на сваления от власт, демократично избран цивилен кабинет на Аун Сан Су Чжи, депутати и лидери на протестното движение срещу военния преврат. Хунта обвини паралелното правителство, че подстрекава хората към тероризъм.

Протестите в Мианма продължават, въпреки заплахите срещу демонстрантите от страна на управляващите военни. По данни на активисти, от началото на протестите в страната са били убити най-малко 774 човека, а над 4800 са били задържани, отбелязва ДПА.

Бунтовническа група в Мианма завзе пост на военните до границата с Тайланд

Хунтата междувременно одобри нови инвестиции в проекти на стойност близо 2,8 милиарда долара, предаде Ройтерс. Зелената светлина за 15 проекта е била дадена в петък от Инвестиционната комисия на Мианма, се посочва в изявление на сайта на Дирекцията за инвестиции и управление на компании.

Сред тях е електрическа централа на втечнен природен газ, чието изграждане ще струва 2,5 милиарда долара. Новината дойде в момент, когато голяма част от икономиката на Мианма е парализирана от протести и стачки след военния преврат на 1 февруари, отбелязва Ройтерс.

Десетки загинали при сблъсъци между армия и протестиращи в Мианма (СНИМКИ)

Международната рейтингова агенция Фич (Fitch) прогнозира свиване на икономиката на страната с 20 % тази година. Освен газовата електрическа централа, която ще произвежда ток за нуждите на страната, останалите одобрени проекти са в областта на животновъдството, промишлеността и услугите.

Инвестиционната агенция не даде подробности за компаниите, които ще участват в проектите, включително от кои държави са те. Най-големите инвеститори в Мианма през последните години са Китай, Сингапур и Тайланд, макар че по-голяма част от инвестициите от Сингапур идват през трети страни, отбелязва Ройтерс.
БТА