/ БТА
Бунтовнически бойци от етническото малцинство карен са нападнали преден пост на военните в Мианма близо до границата с Тайланд, съобщи говорител на Каренския национален съюз (КНС), цитиран от световните агенции.

"Военните избягаха и нямаме информация за жертви. Но завладяхме базата", каза Падох Сав Тав Нии, ръководител на международните връзки в КНС.

По информация на в. "Иравади", свидетели са видели 7 войници, които бягат към джунглата.

Властите в Мианма освободиха над 23 хил. затворници заради мианманската Нова година


Според съобщенията предният пост е бил изгорен. Видеоматериали в социални медии показват пламъци и дим край източния граничен пост Тав Ле Хта, където река Салвиин разделя Мианма от Тайланд.
 


След преврата от 1 февруари военните многократно извършваха въздушни удари в райони с етнически малцинства, включително карен.

"В момента в джунглата има над 24 000 цивилни от малцинството карен, защото военните ни атакуват с въздушни удари", каза Падох Сав Тав Нии.

"В момента не ни нападат по въздух, но изтребителите им летят над селата всеки ден и хората не смеят да се върнат в по домовете си", добави той.

Някои от въоръжените етнически групи в Мианма, които от десетилетия се борят за повече автономия, подкрепиха продължаващите от месеци протести срещу военния преврат. Хиляди хора вече са избягали в Тайланд на фона на бруталното смазване на протестите.
БТА