/ БТА
Лидерите на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), събрали се на среща на върха в индонезийската столица Джакарта, обявиха, че са постигнали споразумение с лидера на хунтата в Мианма за прекратяване на кризата в разкъсваната от насилие страна, включително спиране на убийствата на цивилни демонстранти и приемане на хуманитарна помощ, предаде Ройтерс.

Властите в Мианма освободиха над 23 хил. затворници заради мианманската Нова година

"Резултатът от срещата надхвърли очакванията ни", заяви малайзийският премиер Мухидин Ясин пред репортери след края на форума.

Лидерите от 10-членната АСЕАН поискаха обещание от ръководителя на управляващата в Мианма хунта генерал Мин Аун Хлайн да освободи политическите затворници и да обуздае силите си за сигурност, които според хуманитарни организации са убили 745 души от началото на масовите протести срещу преврата от 1 февруари срещу избраното правителство на Аун Сан Су Чжи.

"Добре е, че той не отхвърли моите призиви и тези на много други колеги", заяви Мухидин Ясин, визирайки генерал Хлайн, който беше на срещата с другите лидери.

Протестиращите в Мианма бойкотират празненствата за бирманската Нова година

Според изявление на Бруней, председателстващ групата, консенсус е бил постигнат по пет области за решаване на кризата. Консенсусът включва прекратяване на насилието, започването на конструктивен диалог между всички страни, назначаването на специален пратеник на АСЕАН за улесняване на диалога, допускането на хуманитарна помощ в Мианма и посещение на пратеника в страната.

Срещата на върха на АСЕАН беше първото координирано международно усилие за уреждане на кризата в Мианма, бедна страна, граничеща с Китай, Индия и Тайланд. 
БТА