/ iStock/Getty Images
Властите в Узбекистан ограничиха пищните венчавки със специални регулации, приети от парламента, като на сватбените празненства няма да могат да присъстват повече от 250 гости, предаде агенция Ройтерс.

Гюрултия, злато и изцепки: турските сватби в Германия

Другите ограничения касаят оркестрите и кортежите. В автомобилните кортежи могат да се използват не повече от три луксозни лимузини, а разрешените сватбарски оркестри не трябва да са повече от два.

Месечният доход на средностатистическият жител на столицата Ташкент и на другите големи градове в страната е около 200-300 долара. Но при венчавките се харчат големи суми за местния стандарт - родителите на младоженците харчат около 20 хиляди долара за сватбеното тържество. Тези пари често се взимат назаем от близки и приятели и се изплащат с големи трудности в продължение на години.

Девствени и идилични - сватбите в Рибново (СНИМКИ)

Въпреки това семействата се подлагат на големи изпитания в спазването на традициите и за да не паднат по-долу от останалите.

"Нашите сватби стигнаха такива висоти, че могат да докарат страната до банкрут, без да е в състояние на война", написа местният новинарски сайт Kun.uz. Новите регулации ще влязат в сила догодина.
Много узбеки работят в чужбина, най-вече в Русия. Изпратените от тях средства на роднините им предимно се използват за ремонти и венчални церемонии.

Приетите ограничения са по-меки от тези, които се предлагаха в първоначалния проект, който предвиждаше таванът на броят на поканените гости да не надвишава 150 души.

Различният ритуал: Да си булка в Рибново (СНИМКИ)

Президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев преди време разкритикува пищните венчавки. Той изтъкна, че много често хора умират от инфаркти и инсулти само на 50 години, тъй като не могат да върнат борчове от сватбите на децата си.
БТА