/ iStock/Getty Images
Коледният ден във Витлеем, смятан за родното място на Исус Христос, за пръв път ще бъде посрещнат днес без поклонници и чуждестранни туристи, а на празничната католическа литургия в полунощ не са допуснати енориаши, съобщи палестинската информационна агенция ВАФА.

За разлика от минали години, когато хиляди местни вярващи и туристи са събираха край базиликата "Рождество Христово", а десетки зрители се нареждаха по балконите на околните сгради, за да наблюдават рождественското шествие, тази година до събитието бяха допуснати само отреди на местни скаутски групи, съобщи ТАСС.

Архиепископ Пиербатиста Пицабала, апостолическият администратор на Латинската патриаршия на Ерусалим, поведе традиционната за Бъдни вечер процесия от Ерусалим до Витлеем.

Процесията започва в Латинската църква в Стария град на Ерусалим, откъдето потегля колона от няколко десетки коли, спира на метри от площад "Мангер" във Витлеем и оттам делегацията отива пеша до църквата "Рождество Христово".

Въпреки ограниченията, въведени заради пандемията, се опитваме да почувстваме радостта от Рождеството в тази свята нощ, докато сме в домовете си на топло и в безопасност, заедно със своите близки хора, написа във Фейсбук кметството на Витлеем.

Във Фейсбук се излъчва пряко рождественската света литургия от францисканската църква "Св. Екатерина". В храма са допуснати само няколко души. Всички са с маски, включително и хорът, който остава с тях дори и при изпълнението на рождественските химни.

Без маска е само архиепископ Пиербатиста, който ръководи службата.
БТА