/ iStock/Getty Images
Регистрираните случаи на коронавирус в Португалия нараснаха с 2362 за последното денонощие - най-голямото увеличение от средата на февруари, предаде Ройтерс, като се позова на официални данни.

Властите се борят да спрат разпространението на по-заразния вариант Делта, от който в момента са над половината заразявания в Португалия.

Ваксинираните граждани на ЕС ще могат да се движат свободно

Страната с население 10 милиона души водеше най-тежката си битка с коронавируса през януари, но напоследък случаите се увеличиха и дневният брой заразявания достигна равнища, наблюдавани за последно през февруари, когато беше в сила строга карантина. Броят на починалите обаче остава доста по-малък от този през февруари.

Португалия е регистрирала досега 879 557 заразявания и 17 096 смъртни случая от COVID-19. Повечето нови заразявания са в Лисабон. Властите въведоха нови ограничения в няколко района, включитено столичния. Около 31 процента от португалците са напълно ваксинирани.

Заради вариант Делта: Рекорден брой жертви за денонощие в Русия

Заразяванията се увеличиха, след като Португалия отвори границите си за посетители от Европейския съюз и Великобритания в средата на май. Повечето предприятия възобновиха работа, а плажовете са пълни, след като летният сезон започва. В началото на седмицата португалските власти заявиха, че британските посетители трябва да остават под 14-дневна карантина, ако не са напълно ваксинирани.
БТА