Виктор Орбан
Виктор Орбан / БГНЕС
Унгарската управляваща партия Фидес може да напусне Европейската народна партия (ЕНП), заяви днес премиерът Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

ЕНП преустанови временно през март членството на Фидес заради опасения, породени от популистките антиимигрантски кампании на Орбан, подкопаването на правовата държава, свободата на печата и правата на малцинствата при неговото управление. Фидес не получи покана за двудневния конгрес на ЕНП в Хърватия тази седмица.

Унгарският върховен съд осъди правителството на Орбан

Европейският консервативен блок каза, че ще проучи условията в Унгария и ще реши дали да остави Фидес в редиците си, процес, който новият председател на ЕНП Доналд Туск очаква да приключи до края на януари.

Партията на Виктор Орбан загуби Будапеща на кметските избори

Националистът Орбан даде днес интервю за унгарското обществено радио. "Запазваме членството си замразено", каза той. "Ще изчакаме ЕНП да изрази ясно възгледите и плановете си и тогава ще вземем решение", добави той.

ЕНП ще реши съдбата на партията на Орбан през януари

В реч на конгреса в Загреб Туск не назова поименно Орбан, но каза, че паневропейската политическа формация е решена да се противопостави на манипулативния популизъм и фалшивите новини.

Запитан за изявлението на Туск, Орбан каза, че ЕНП е направила завой наляво - нещо, което Туск трябва да спре, или в противен случай ЕНП ще загуби Фидес.
БТА