Коронавирус тест
Коронавирус тест / iStock/Getty Images
Летището във Виена ще предлага от утре тестове за коронавирус на място, за да могат пристигащите в Австрия пътници да избегнат 14-дневния период на карантина, предаде Ройтерс.

Пътниците, пристигащи на летището, трябва да представят сертификат, че не са заразени с коронавирус, направен не повече четири дни преди кацането, в противен случай трябва да спазват карантина.

Австрия разрешава сбирки до 10 души

От утре пътниците ще могат да си правят молекулярно-биологичен тест за COVID-19, известен като Пи Си Ар (PCR) тест, на летището и ще получат резултатите за два-три часа, посочва летището.
 


Миналия месец Емирейтс (Emirates), заедно с дубайските здравни власти, обяви, че е първата авиокомпания, която ще прави на място бързи тестове за COVID-19 на пътниците.

Тестът на летището, който струва 190 евро (209 долара), може да бъде направен и от пътниците, които напускат Виена, за да покажат, че не са заразени при пристигането на мястото, към което пътуват.

Covid-19 в Европа: Редица държави започнаха да разхлабват мерките


От летището във Виена се изпълняват полети до Доха, Дортмунд, Дюселдорф, Франкфурт, Хамбург, Лисабон, Минск и София, както и чартърни и бизнесполети. Има забрана за кацане за самолети от високорискови области.

Австрия регистрира 15 526 случая на заразени с коронавирус и 598 смъртни случая. Страната започна да разхлабва ограничителните мерки, продължили седем седмици, като търговските центрове, по-големите магазини и предоставящите услуги, включително фризьорски, отвориха отново миналата седмица.
БТА