/ ThinkStock/Getty Images
Австрия ще предприема още стъпки за облекчаване на противоепидемичните мерки в петък, като позволи събития с до 10 души, като освен това няма да необходима специфична потребност за напускане на дома, обяви правителството, цитирано от Ройтерс.

Още в началния етап на епидемията от Covid-19 преди 6 седмици страната затвори ресторанти, барове, училища и магазини, освен тези за стоки от първа необходимост, като забрани и публичните събирания. Железарии, магазини за градински инструменти и други малки магазини отвориха отново преди две седмици, като по-големите магазини и фризьорските салони ще направят това на 1 май.

На хората непрекъснато бе казвано да си стоят вкъщи, макар че това бе препоръка, а не правно обвързващо изискване.

Съгласно новите препоръки от петък ще се изискват да се спазва сегашното условие за социална дистанция от поне 1 метър разстояние между хората, като продължава да се окуражава работата от дома.

Австрия преминава относително добре през пандемията, като досега съобщи за около 15 000 случая на коронавируса, от които 549 смъртни.

Планират се още стъпки за смекчаване на мерките, като отваряне на кафенета, барове и ресторанти на 15 май, както и евентуално отваряне на хотелите на 29 май. Правителството се надява към същата дата да бъде позволена работата и на басейните.