Испания
Испания / Gulliver/Getty Images, архив
Вятър на свободата повя в Испания, където жителите най-накрая имат право да напуснат региона си, за да сменят обстановката или да се срещнат с роднини, които не са
виждали от месеци, съобщи АФП.

В повечето региони краят на този извънреден режим настъпи в 00:00 часа, тоест в самия край на събота вечер. Това означава отмяна на комендантския час и в Барселона, където викове, аплодисменти и музика белязаха тази възвърната свобода.

Сякаш е Нова година, каза Ориол Корбеля, на 28 години, излязъл на уличите заедно с още стотици младежи. Отново имаме малко нормалност, свобода, но трябва да си даваме сметка, че вирусът все още е тук, допълва той.

В Испания почти 5 млн. души са изцяло ваксинирани срещу COVID-19

В Мадрид, Бланка Валс, която прави бижута и е на 46 години, с нетърпение се готви да замине от следващия уикенд в Галисия за годишнина и се надява скоро да отиде на плажа.

Отмяната на извънредното положение е в същото време истинска главоблъсканица за регионите, които носят отговорността за управлението на санитарната криза.

Причината е, че от октомври те получиха правомощия да налагат комендантски част и да блокират влизането и излизането от тяхната територия без за това да е необходимо разрешение на съда по силата на ограничаването на основните свободи, което бе позволено от този извънреден режим, посочва АФП.

И макар краят на извънредното положение да е синоним на отмяната на комендантския час, той не означава все още край на ограниченията в една от най-силно засегнатите страни в Европа от пандемията. В Испания COVID-19 причини смъртта на близо 79 000 души, а заразените са 3,5 милиона.

Седемнадесетте автономни области могат все още да ограничават работното време и броя на посетителите в баровете, ресторантите и търговските обекти.

Те могат и да поискат възстановяване на комендантския час или блокиране на тяхната територия, но вече ще трябва да правят всичко това с одобрението на съдебна инстанция, уточнява Франс прес.
БТА