Банкнотата с лика на Джейн Остин ще бъде пусната в обращение през септември
Банкнотата с лика на Джейн Остин ще бъде пусната в обращение през септември / БГНЕС
Английската централна банка пуска в обръщение нова банкнота с лика на британската писателка Джейн Остин по повод навършването на 200 години от смъртта й. Решението идва и на фона на продължаваща кампания за включването на изображения на повече жени върху британската валута.

Новата банкнота ще е от десет паунда и ще е изработена от полимер вместо от хартия. Тя ще влезе в обращение през септември. Това няма да е първата полимерна банкнота на Острова.

Великобритания пуска първата си пластмасова банкнота с лика на Чърчил (СНИМКИ)

Миналата година от Централната банка представиха нова банкнота от пет паунда, която предизвика негодувание заради това, че за производството й е използвана животинска мазнина.

Полимерът е тънък и гъвкав материал, който се смята за по-издръжлив и сигурен материал за производство на пари. Също така новата банкнота ще бъде водоустойчива и ще има специални защити срещу фалшификация.

Нова банкнота възмути вегетарианци във Великобритания (ВИДЕО)

Банкнотата с лика на Джейн Остин ще бъде пусната в обращение през септември
БГНЕС

Гуверньорът на централната банка Марк Карни представи новата банкнота в северноанглийския град Уинчестър, където известната писателка е погребана. „Нашите банкноти служат като хранилище на общата памет на страната, спомагайки за осведомеността за славната история на Обединеното кралство, хвърляйки светлина върху приноса на неговите велики граждани“, заяви той.

Британец пусна рядка банкнота от 5 паунда на търг, донесе му 12 000 пъти повече (СНИМКА)

В момента върху банкнотата от десет паунда е ликът на учения Чарлс Дарвин.

Джейн Остин умира през 1817 г., когато е едва на 41 години. Тя става известна с произведенията си „Гордост и предразсъдъци“, „Ема“ и „Разум и чувства“.
БГНЕС