Пластмасовата банкнота от 5 паунда. От едната й страна е ликът на британската кралица Елизабет Втора, а от другата - този на Уинстън Чърчил
Пластмасовата банкнота от 5 паунда. От едната й страна е ликът на британската кралица Елизабет Втора, а от другата - този на Уинстън Чърчил / БГНЕС, архив
Рядка пластмасова купюра с номинална стойност 5 британски лири бе продадена за 60 000 лири (близо 73 000 долара) на търг в Ибей, предаде ТАСС. Платената за нея сума е 12 000 пъти по-голяма от номиналната стойност.

Нова банкнота възмути вегетарианци във Великобритания (ВИДЕО)


За банкнотата наддаваха над 20 колекционери. Те повишиха 136 пъти цената на лота.
 

Купюрата бе предложена за продажба от жител на градчето Телфорд в графство Шропшър, след като той си дал сметка, че за нея е възможно да бъдат платени няколко хиляди лири. Платената на търга сума обаче надхвърлила дори най-смелите очаквания.
 

Причината банкнотата да донесе толкова пари на собственика си се крие в серийния й номер. Смята се, че банкнотата е една от първите произведени.
 
Великобритания пуска първата си пластмасова банкнота с лика на Чърчил (СНИМКИ)

Пластмасовата купюра от 5 паунда, на която от едната страна е ликът на британският премиер по време на Втората световна война Уинстън Чърчил, бе пусната в обращение в края на лятото миналата година. Банкнотата е отпечатана на тънък пластмасов филм. Освен че това я прави по-защитена, "животът" й е по-дълъг с около пет години спрямо хартиената.
 
БТА