Великобритания Япония Италия
Великобритания Япония Италия / БТА
Великобритания, Италия и Япония подписаха договор за съвместна програма за разработване на нов стелт изтребител, предаде ДПА.

Британският военен министър Грант Шапс заяви, че споразумението предвижда щабът на новосъздадената тристранна Глобална програма за бойна авиация да бъде базиран във Великобритания. 

Преди година премиерът Риши Сунак обяви, че започва международно сътрудничество за разработването на бойни самолети, които разполагат с хиперзвукови възможности и най-модерни технологии. Те са известни във Великобритания като "Буря" ("Tempest") и Лондон има амбицията да влязат на въоръжение до 2035 г. и да заменят бойните самолети "Тайфун".  

Британското министерство на отбраната заяви, че сключеното споразумение бележи "основен етап" от разработването на изтребители от ново поколение. Шапс посети Токио, за да подпише договора заедно с колегите си от Япония и Италия - Минору Кихара и Гуидо Крозето. 

"Нашата програма за бойни самолети е водеща в света /.../ и ще бъде от решаващо значение за глобалната сигурност", каза британският военен министър след сключването на тристранното споразумение. По думите му бъдещите изтребители "Буря" ще разполагат с мощна радарна система, която ще предоставя 10 000 пъти повече данни от сегашните радари. Системите на борда ще работят с изкуствен интелект и машинно обучение, за да "увеличат максимално ефекта" на арсенала на изтребителите, допълни Шапс.   

До 2025 г. Великобритания ще отпусне за проекта около 2 милиарда лири. 

Британското военно ведомство е възложило разработването на новите изтребители на компанията Би Ей И Системс (BAE Systems), която ще си сътрудничи с производителя на ракети Ем Би Ди Ей Ю Кей (MBDA UK) и "Ролс-Ройс" (Rolls-Royce). В проекта ще участват и партньорски компании от Япония и Италия. Очаква се работата по разработването на новите самолети да започне през 2025 г.
Николай Велев, Любомир Мартинов/БТА