Доминик Рааб
Доминик Рааб / Guliver/Getty Images
Британският външен министър Доминик Рааб се надява да започне до няколко седмици преговори с Япония за търговско споразумение, които да бъде подписано тази година, предаде Ройтерс.

"Стремежът е да бъде приключено (споразумението) до края на годината. Със сигурност можем да го започнем по-рано от началото на пролетта", каза в интервю за агенцията Рааб след разговори с японския си колега Тошимицу Мотеги.

Великобритания номинира нов посланик в САЩ след дипломатически гаф


Япония е в списъка с приоритети отчасти заради размера на пазара, но също така и защото страната е централна за индийско-тихоокеанския регион, допълни той.

Мотеги, който каза, че Япония също иска бързо приключване на търговските преговори, се срещна с Рааб в Токио, при първото му посещение в чужбина след излизането на Великобритания от ЕС. Лондон преговаря по бъдещите си отношения с Брюксел и започна преговори по споразумения за свободна търговия с други големи икономики, като САЩ и Япония.

Борис Джонсън обеща да забрани бензинови и дизелови автомобили от 2035 г.


Докато беше в ЕС, Великобритания бе част от всеобхватно търговско споразумение с Япония.
 


Желанието на Лондон бързо да сключи нови търговски споразумения може да е от полза за Япония, която се опитва да договори по-изгодни условия.

Мотеги каза, че е помолил Рааб да бъдат премахнати ограниченията за внос на японски храни и други продукти, наложени от Брюксел след ядрената авария във Фукушима през 2011 година.

Рисковани избори очакват новия ирландски премиер

ЕС разхлаби тези ограничения миналата година, но все още настоява да се правят проверки и да се издават сертификати за произход за някои японски продукти, включително морски храни.

"Със сигурност ще походим много внимателно към всичко, което засяга стандартите за храни, здраве и безопасност. Разбираме притесненията на Япония по този въпрос и ще се опираме на научния подход", заяви Рааб. 
БТА