/ ThinkStock/Getty Images
Ирландския премиер Лио Варадкар го чакат рисковани парламентарни избори, на които ще гласуват избиратели, които са загрижени повече за вътрешните трудности, отколкото за Брекзит, който беше основна тема в неговата кампания.

Излизането на Великобритания от Европейския съюз миналата седмица потенциално ще има сериозни последици за Ирландия, с население от 4,9 милиона души, която е единствената държава членка на ЕС, която има сухопътна граница с Обединеното кралство.

„Разединеното кралство“ в „Темата на NOVA“

Лио Варадкар, на 41 години, разчита на първостепенната си роля заедно с британския премиер Борис Джонсън при намирането на решение, за да бъде избегнато възстановяването на физическата граница с британската провинция Северна Ирландия.

Въпросът, който бе един от най-трудните при постигането на споразумение за развода между Великобритания и ЕС, възкреси спомените за трите десетилетия на конфликт в британската провинция между републиканците (предимно католици) и юнионистите (предимно протестанти), в който загинаха 3500 души.

Европейският съвет одобри споразумението за оттеглянето на Великобритания

Ако резултатът от изборите зависеше от европейската политика на Лио Варадкар, "той щеше да спечели лесно", но "хората искат промяна", казва Джон Тонги, експерт по ирландска политика в университета в Ливърпул.

Партията на Варадкар "Фина гейл" е начело на коалиция с другата голяма ирландска партия, "Фина фойл". Двете десноцентристки партии се редуват в управлението на страната от един век.

Млад, със смесен произход, хомосексуален, символ на модернизиращата се католическа Ирландия, Лио Варадкар е на власт от по-малко от три години, но неговата партия управлява страната от девет години.

Шотландският парламент гласува за нов референдум за независимост

Проучване на Ипсос Ем Ар Би Ай (Ipsos MRBI), публикувано във вторник във в. "Айриш таймс", сочи, че партията на досегашния премиер ще заеме трето място на изборите с 20 процента от гласовете срещу 23 процента за "Фина фойл".