/ iStock/Getty Images
Предложението на правителството за получаване на власт за провеждане на нов референдум за независимост на Шотландия, бе подкрепено от парламента, съобщава Нешънъл.

Мнозинството от депутатите гласуваха в подкрепа на предложението с аргумента, че „трябва да се проведе референдум, за да може народът на Шотландия да реши дали желае тя да стане независима държава“.

Борис Джонсън отказа да даде правомощия на Шотландия за референдум за независимост

Шотландското правителство предложи новият референдум да се проведе по-късно тази година, но ще трябва да получи правомощия от Уестминстър за провеждането му - нещо, което премиерът Борис Джонсън обеща да блокира.

В подкрепа на предложението гласовете бяха 64 на 54, без „въздържали се“.

По време на дебата първият министър заяви, че е необходим втори вот за независимост, за да се защити Шотландия от последиците от стъпките на консервативното правителство и Брекзит. Два дни преди Обединеното кралство да напусне Европейския съюз, Никола Стърджън заяви, че независимостта е единственият реален начин Шотландия да бъде част от Европа.
„Като се има предвид това, което предлагат торите, решението за независимост не е просто законно - необходимо е“, каза тя.

Стърджън се позова на министрите от британското правителство, като ги обвини, че са „напълно глухи за интересите, нуждите и гласа на Шотландия“. Тя настоя, че Брекзит е „противник на демокрацията“, след като почти две трети от гласоподавателите в Шотландия подкрепиха оставането през 2016 г.
БГНЕС