Канада
Канада / ThinkStock/Getty Images
Вече пътуваме без визи до Канада
95396
Вече пътуваме без визи до Канада
  • Вече пътуваме без визи до Канада
Без краткосрочни визи за Канада от 1 декември. Българите, които пътуват със самолет обаче ще трябва да получат предварително електронно разрешение за пътуване. То се получава на официалния сайт на канадското правителство чрез несложна онлайн процедура. Oтпадането на визовите ограничения не се отнася за тези, които искат да работят или учат в канадската страна.

От 16 часа на 1 декември вече не са необходими визи за българите, които ще пътуват до Канада с цел туризъм, бизнес или гостуване за не повече от шест месеца.

Захариева: От 1 декември падат визите за Канада, но това не позволява работа там

Ако влизаме в страната на кленовия лист по суша или вода, нямаме нужда от допълнителни документи, но ако летим със самолет, трябва предварително да се снабдим с електронно одобрение за пътуване, което съкратено се изписва еТА. То се получава на официалния уебсайт на правителството на Канада – Canada.ca, където може да се намери информация, включително на български език. Самото онлайн заявление е само на английски и френски. Канадските власти са публикували и кратък видеоклип, в който разясняват стъпките при кандидатстване.

Канада
ThinkStock/Getty Images

САЩ затягат правилата за получаване на виза

Таксата, която се заплаща, е 7 канадски долара. Възможно е да бъдат изискани допълнителни документи. Тогава обработването на молбата може да отнеме до няколко дни. Продължителността на разрешения престой при пътуване без виза може да бъде до 6 месеца и се определя от канадските гранични власти при влизане в страната. Електронно разрешение е необходимо и при полети с трансфер на канадско летище. Българските граждани, които имат валидна виза за Канада могат да пътуват с нея докато е валидна, включително при летищен трансфер, без да кандидатстват за електронно одобрение. Тези, които вече имат електронно разрешение, няма нужда да кандидатстват отново.

Канада отменя краткосрочните визи и за северните ни съседи. България и Румъния бяха последните две държави от Европейския съюз, чиито граждани пътуваха с визи до канадската страна. До падането на ограниченията се стигна, след като Европейската комисия заяви, че при това положение безвизовият режим за канадски граждани трябва да бъде отменен. В отговор на 1 май Канада премахна ограниченията за някои българи и румънци, а от днес - за всички.