коли
коли / ThinkStock/Getty Images
Солени глоби за шофьорите в Сърбия
96876
Солени глоби за шофьорите в Сърбия
  • Солени глоби за шофьорите в Сърбия
Нови по-строги наказания за нарушения на пътя влязоха в сила в съседна Сърбия. Глобите при неспазване на правилата се увеличават неколкократно, а допустимото количество алкохол в кръвта при шофиране се намалява от 0,3 до 0,2 промила.

Новини за пътуващите в Сърбия: Полицаите глобяват на място при висока скорост

Санкциите варират от 85 до 1016 евро в зависимост от нарушението. Може да ви отнемат контролни точки и дори да ви наложат забрана за шофиране за осем месеца.
От 3 април в Сърбия действа нов Закон за движение по пътищата, съобщиха от посолството ни в Белград. Ако шофирате без предпазен колан или говорите по мобилния си телефон без hands free, ако не сте си измили номерата на колата и те не се четат, ще бъдете глобени 10 хиляди динара, което е около 85 евро. Същата санкция ще получите и ако карате в населено място и сте превишили скоростта с 20 до 30 километра в час.

Отнемане на 14 контролни точки, налагане на осем месеца забрана за шофиране и глоба от 100 до 120 хиляди динара ( или от 846 до 1016 евро) ви грози, ако карате в нетрезво състояние, ако шофирате в населено място със скорост, надвишаваща със 71 до 90 км/ч разрешената, както и при шофиране на автомагистрала със скорост, надвишаваща максимално позволената с 81 до 100 км. в час.

Същите санкции се налагат, ако возите дете под 12 години на шофьорската седалка или на непредвидените за това места, както и ако в автомобила има дете под 135 см., което не е поставено в специално столче.

шофьор
ThinkStock/Getty Images

Тези санкции се прилагат и ако шофирате без включени светлини в тъмната част на денонощието, ако откажете дрегер, както и ако избягате от пътнотранспортно произшествие, в което сте участник.

Трябва да внимавате и при изпреварване. Санкциите се налагат при изпреварване на автомобил, спрял на пешеходна пътека за пропускане на пешеходци и при изпреварване на колона от автомобили, придвижващи се с полицейски ескорт.