/ iStock/Getty Images
Болница във Варшава беше засипана с критики, след като ваксинира срещу коронавирус полски известни личности и политици, предизвиквайки всеобщо възмущение и започване на правителствено разследване, предаде Франс прес.

В Полша масовото ваксиниране започна на 27 декември, но според правителствения план на първо време трябва да се ваксинират само здравни работници.

Медицинският център на Варшавския университет обаче обяви миналата седмица, че е ваксинирал 18 известни лица от областта на културата, които да са посланици в кампанията за ваксинация.

Болницата съобщи, че е поставила общо 150 дози ваксина - 300 за здравни работници и 132 за техни роднини и пациенти. В списъка фигурират и някои политици.

Сред ваксинираните местни знаменитости са 45-годишната актриса Мария Северин, 63-годишният певец Михал Байор и 65-годишният телевизионен журналист Едуард Мишчак.

За станалото се разбра, след като бившият премиер Лешек Милер, който е пациент в болницата, туитна снимка на здравния си картон, в която се вижда, че е бил ваксиниран на 30 декември.

И в други райони на страната местни политици, включително от управляващата партия "Право и справедливост", бяха разкритикувани, че са се ваксинирали, без да им е дошъл редът.

В събота премиерът Матеуш Моравецки заяви за държавната информационна агенция ПАП, че няма никакво оправдание за това нарушаване на правилата, което по думите му е "истински скандал".

Говорителят на правителството Пьотър Мюлер съобщи днес, че правителството е започнало проверка на тези случаи. Възможно е да бъдат наложени санкции под формата на глоби и дисциплинарни наказания, допълни той.

Очаква се по-късно този месец Полша да започне да ваксинира хората от третата възраст, учителите и военните. След това ваксината ще е налична за останалата част от 38-милионното население.

Днес беше официално обявено, че до момента в Полша са ваксинирани малко над 50 000 души и се предвижда до края на март да бъдат ваксинирани 2,9 милиона.
БТА