Решението ни се основава на научни доказателства за безопасността и ефективността на ваксината“, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен
Решението ни се основава на научни доказателства за безопасността и ефективността на ваксината“, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен / Gulliver/Getty Images, архив
Европейската комисия даде днес предварително разрешение за достъп до пазара на ЕС на ваксината срещу COVID-19 на производителя Pfizer.
„Решението ни се основава на научни доказателства за безопасността и ефективността на ваксината“, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Германката отбеляза, че на 6 януари догодина се очаква одобрение и за ваксината на "Модерна".

 

Фон дер Лайен посочи, че първата одобрена в ЕС ваксина срещу новото заболяване е плод на европейски успех заради работата на лабораториите на германската фирма "Бионтех" в разработването на ваксината.

Тя добави, че изследователите са получили от ЕС 9 милиона евро в последните години за развитие на технология за ваксина, а през юни тази година им е предоставен заем от Европейската инвестиционна банка за 100 млн. Евро.

Председателят на ЕК уточни, че първите пратки от одобрената ваксина тръгват от производствени цехове в Белгия. Очаква се те да достигнат всички европейски столици, така че имунизирането да започне на 27-29 декември.
БТА