Учени тестват ваксината на Novavax
Учени тестват ваксината на Novavax / Gulliver/Getty Images, архив
Тествана е срещу различните варианти на коронавируса
Американската компания Novavax обяви, че ваксината ѝ срещу COVID-19 е над 90% ефективна при различните варианти на вируса, предаде Ройтерс.

Данните са от клинични изпитвания на препарата, проведени сред 30 000 доброволци в САЩ и Мексико.
 

Експерименталната ваксина на Novavax, която е на протеинова основа, е показала 93% ефективност при най-разпространените варианти на COVID-19, сред които британския, индийския, бразилския, южноафриканския, казват от компанията. Препаратът е около 70% ефективен при варианти, които учените от Novavax не могат да идентифицират.

Механизмът КОВАКС ще получи 350 млн. дози от ваксината на Новавакс

Протеиновите ваксини са конвенционални. При тях се използват пречистени части от вируса, за да се стимулира имунен отговор. Такива са ваксините срещу коклюш и херпес зостер.
Клиничните тестове на Novavax са показали, че ваксината е 91% ефективна при доброволци с висок риск да развият тежка инфекция и 100% ефективна за предотвратяване на средно тежки и тежки случаи на COVID-19.

От Novavax казват, че като цяло ваксината се понася добре от участниците в изпитванията. Страничните ефекти включват главоболие, умора, болки в мускулите, но те са в лека форма. При малък брой участници в клиничните тестове на препарата са констатирани тежки странични ефекти.

Ваксината все още не е одобрена за употреба в нито една страна.
 
БТА