/ iStock/Getty Images
Ваксината срещу коронавирус, разработена от американската компания "Новавакс", е показала 60 процента ефективност при тестовете в Южна Африка, където беше установен нов вариант на коронавируса, съобщи Ройтерс.

Ефективността е била измерена при втората фаза на клиничните тестове сред лица, незасегнати от ХИВ.

По отношение на тестовете във Великобритания, компанията обяви, че те са показали ефективност от 89,3 процента общо, а конкретно при новия британски вариант на вируса - 85,6 процента.

Д-р Амеш Адалджа, експерт по инфекциозни болести в центъра за здравна безопасност "Джонс Хопкинс" каза, че резултатите отговарят на очакванията и се безпокои, че хората може да се фокусират твърде много върху по-слабата ефективност, показана по отношение на южноафриканския вариант.

"Ние се разглезихме, защото видяхме числата на "Модерна" и "Пфайзер". Знам, че хората ще бъдат разтревожени, но ефикастност от 60 процента срещу нов вариант е приемлива", каза той и отбеляза, че американската Агенция за контрол на храните и лекарствата първоначално обяви, че ще одобри ваксина, която покаже поне 50 процента ефективност.

"Намаленият с 60 процента риск от КОВИД-19 при ваксинирани индивиди в Южна Африка показва стойността на тази ваксина при предотвратяване на заболяването от високо притеснителния вариант, който в момента циркулира в Южна Африка и се разпространява глобално", каза проф. Шабир Мадди, водещ изследовател при тестовете на ваксината на "Новавакс" в Южна Африка. Компанията обяви, че в началото на януари е започнала да разработва нови версии на ваксината срещу появяващите се нови варианти на коронавируса.

Очаква се клиничните им тестове да започнат през второто тримесечие на годината.
БТА