В САЩ арестуваха още трима заподозрени за атентата в Бостън
В САЩ арестуваха още трима заподозрени за атентата в Бостън / снимка: Reuters

Трима нови заподозрени са арестувани в рамките на разследването на бомбения атентат миналия месец на бостънския маратон, предаде Ройтерс. Агенцията се позова на съобщение на полицейското управление в Бостън, качено в Twitter.

Двама от новите трима задържани заради бостънските атентати са позирали заедно с Джохар Царнаев на снимката на Таймс скуеър в Ню Йорк, която беше разпространена миналата седмица в медиите и която наведе на мисълта властите, че братята Царнаеви са планирали атентати и в Ню Йорк, предаде АП. Това са гражданите на Казахстан Диас Кадирбаев и Азамат Тажаяков.

Те бяха идентифицирани по снимката още миналия петък и оттогава бяха задържани заради проблеми с визите. Техният адвокат Линда Кастело, която ги представляваше днес в съд, разглеждащ имиграционните въпроси, потвърди, че клиентите й сега са изправени срещу отделни федерални обвинения и следобед местно време ще се явят на друго съдебно заседание във връзка с атентатите в Бостън.

Самоличността на третия задържан във връзка с нападенията засега остава неизвестна.

Диас и Азамат са студенти и са били съседи по стая на Джохар Царнаев в общежитието на Масачузетския университет в Дартмут, близо до Бостън. Те са заподозрени, че са оказали помощ на Джохар и брат му Тамерлан след терористичния акт. Предявени са им федерални обвинения във възпрепятстване на правосъдието и даване на фалшиви показания.

Източник на Ройтерс от правоохранителните органи съобщи, че състудентите на Царнаев може би са изхвърлили негова раница по негова молба. Двамата казахстанци и преди са били задържани от имиграционните власти на САЩ по подозрение, че са нарушили визовите условия на престоя си, добави той при условие да не бъде цитиран поименно, отбелязва БТА.

Досега следователите са идентифицирали двама заподозрени - етническите чеченци и братя Тамерлан и Джохар Царнаеви, които според тях са поставили взривните устройства, монтирани в тенджери под налягане, на финиша на маратона на 15 април.

26-годишният Тамерлан загина при престрелка с полицията три дни по-късно, а 19-годишният му брат е държан в затворническа лечебница, след като му бяха предявени обвинения в масово убийство, което се наказва със смърт или доживотен затвор.

Атентат окървави 117-ия годишен маратон в Бостън на 15 април. Експлозиите отнеха живота на най-малко трима души, стотици бяха ранени. Два мощни взрива отекнаха почти едновременно на разстояние от около 100 метра един от друг. Пълните с хора улици в района се превърнаха в кървава сцена с откъснати крайници и изпотрошени стъкла.

Малко по-късно трета бомба избухна в библиотеката „Джон Кенеди” в града, този път без пострадали. Не е потвърдено дали има връзка между двете експлозии на финалната линия на маратона и тази в библиотеката.