В Русия отбелязват началото на Великата Отечествена война
В Русия отбелязват началото на Великата Отечествена война / снимка: БГНЕС
В Русия днес се отбелязва началото на Великата Отечествена война на съветските народи срещу нацистките окупатори.

Честването на 22 юни като Ден на паметта и скръбта започва от 1996 г. На разсъмване на 22 юни 1941 г. нацистка Германия вероломно напада Съветския Съюз. Луфтвафе нанася масиран удар по летищата, жп възлите, военноморските бази, казармите и големите градове на дълбочина 250-300 км от държавната граница. Нацистки войски и формирования на германските съюзници сателити нахлуват на територията на СССР на широк фронт от полуостров Рибачий на север до Измаил на юг.

Започва най-кръвопролитната в световната история война, която продължава 1418 денонощия. Народите на Съветския Съюз излизат победители от тази война, заплащайки огромна цена за победата. По данни на министерството на отбраната на Русия „общите загуби на СССР във Великата Отечествена война достигат 26 милиона 600 000 души, от тях военните са 8 660 000“.

Президентът на Русия Дмитрий Медведев ще посети беларуския град Брест. По покана на президента Александър Лукашенко той ще участва във възпоменателните церемонии в беларуския град, чиито защитници преди 67 години първи застават на пътя на войските на хитлеристка Германия.