/ iStock/Getty Images
Прокурори от румънската Национална дирекция за борба с корупцията задържаха бившия районен кмет на пети сектор на Букурещ Мариан Вангелие по обвинение в сформиране на организирана престъпна група, търговия с влияние и подбуждане към злоупотреба със служебно положение, причинявайки щети от над 256 милиона леи (над 51 милиона евро), предаде агенция Аджерпрес.

По делото за незаконни покупки на завишени цени са заподозрени Мариан Вангелие, който е бивш член на Социалдемократическата партия, и още 21 души - държавни служители и директори на институции, които са на подчинение на кметството на пети сектор и на местния съвет.

Днес сутринта е бил обискиран домът на Вангелие, а бившият районен кмет е отведен за разпит в Националната дирекция за борба с корупцията. Неговата съпруга Оана Мизил каза, че през последните две седмици са получавали съобщения, че той ще бъде арестуван. "Мариан трябваше да участва в серия телевизионни предавания, в които щеше да разкрие потресаващи информации за онези, които ръководят паралелната държава в Румъния", заяви Оана Мизил, цитирана от "Адевърул".

Според обвинението в края на 2018 г. Мариан Вангелие, тогава съветник в пети сектор на Букурещ, Петре Леонард - генерален директор на компанията Економат (чийто единствен акционер е местният съвет) и един бизнесмен са създали организирана престъпна група, в която по-късно са се включили и други лица - управители на фирми. Целта на групата е била получаване на облаги за фирмите, контролирани от Мариан Вангелие и другите лица, подкрепяли престъпната група, чрез ощетяване на бюджета на компанията Економат. Получаването на тези облаги е ставало чрез нелегални покупки на завишени цени, като са купувани хранителни и нехранителни стоки, включително ледени пързалки, инхалатори, тефтери, бонбони и други сладкарски изделия, търговски кантари, маски FFP2, дезинфекциращи гелове и т.н. от фирмите, контролирани от участниците в групата. Според антикорупционната прокуратура щетите се изчисляват на над 256 милиона леи (над 51 милиона евро).

В подобен контекст в периода 2016-2019 г. заподозреният Мариан Вангелие е поискал от един бизнесмен 50 процента от печалбата, която фирмата на бизнесмена следвало да реализира от продажбата на стоки на завишени цени на компания Економат, собственост на местния съвет на пети сектор на Букурещ.

Според обвинението Вангелие е получил общо 80 463 800 леи (над 16 милиона евро), за да упражни влияние върху генералния директор на Економат Петре Леонард за реализиране на схемата.
БТА