В Япония отчетоха най-ниската избирателна активност в следвоенната си история
В Япония отчетоха най-ниската избирателна активност в следвоенната си история / снимки: Reuters

На произведените вчера предсрочни парламентарни избори в Япония е била регистрирана най-ниската избирателна активност в историята на страната след Втората световна война, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на министерството на административните реформи и комуникациите. Правото си на вот са упражнили 59,32% от гласоподавателите - с близо 10% по-малко, отколкото на предишните парламентарни избори - през 2009 г.

Министерството на административните реформи и комуникациите отказа да коментира възможните причини за рекордно ниската активност, като само изрази съжаление по повод този факт.

Основната опозиционна сила - дясната Либерално-демократическа партия (ЛДП) спечели вчера абсолютно мнозинство в долната камара на японския парламент. Тя дори се сдоби с квалифицирани мнозинство от две трети заедно с центристкия си съюзник - партията „Нова Комейто” („Нова партия на чистата политика") - което й осигури комфортно управление въпреки липсата на ясно мнозинство в горната камара. Така новото правителство ще може да преодолява без проблеми евентуалната опозиция на горната камара на парламента срещу прокарвани от него мерки.

Председателят на ЛДП Шиндзо Абе призна днес, че неговата партия е спечелила повече депутатски места, отколкото е очаквала, предаде АП. „Имаме много тежка отговорност”, предупреди 58-годишният Абе, който вече е бил премиер в периода 2006-2007 т.

Управлявалата досега Японска демократическа партия (ЯДП) претърпя истински крах, като взе само 57 мандата. Официалните резултати се очаква да бъдат оповестени днес, уточнява БТА. Според японски медии ЛДП е спечелила 294 места в 480-членната Камара на представителите (Сюгиин), а „Нова Комейто” - 31.

В същото време фондовите борси и валутните пазари посрещнаха със задоволство смазващата победа на дясната опозиция на произведените вчера в Япония предсрочни парламентарни избори. Водещият индекс на Токийската фондова борса Никкей-225 се повиши рязко с 1,62% в началото на работната седмица днес до 9895,68 пункта, предаде АФП.

В Япония отчетоха найниската избирателна активност в следвоенната си история
netinfo

Йената поевтиня рязко, което е изгодно за експортно ориентираната трета икономика в света. Курсът на японската национална валута спадна до най-ниското си равнище спрямо долара от повече от година и половина. След началото на валутната търговия в Токио днес един долар се разменяше за 84,30 йени при ниво от 83,52 йени в края на работната седмица в Ню Йорк в петък.

По време на предизборната кампания председателят на ЛДП и бъдещ премиер на Япония Шиндзо Абе подчерта, че ще направи всичко възможно, за да накара централната банка да предприеме енергични мерки за понижаване на курса на йената и за справяне с дефлацията. Смятана за „сигурно убежище” във времена на икономическа несигурност, японската национална валута достигна през последните месеци рекордни равнища спрямо еврото и долара. Това постави японските износители в неблагоприятно положение спрямо чуждестранните им конкуренти. Експортът е от ключово значение за третата икономика в света след САЩ и Китай.