В Куба вече частни таксиметрови шофьори предлагат услугите си
В Куба вече частни таксиметрови шофьори предлагат услугите си / netinfo
В Куба вече се продават CD и DVD дискове, а частни таксиметрови шофьори предлагат услугите си. Реформите в Куба идват потайно и незабележимо, но с пълна сила, предава ДПА.

Новото правителство под ръководството на Раул Кастро все по-често удря спирачка,за да не допусне излизане от релсите. Гладът за свобода на пътуванията, за достъп до интернет и за телевизия за всички, не може да се уталожи поради липса на валута. Натискът обаче расте. Въпреки налаганите от властите ограничения, интернет се превърна в ново комуникационно средство за младите хора, които освен това имат чрез интернет за пръв път възможността поне виртуално да напуснат острова и да се огледат другаде по света.

„Стената вече не съществува", казва опозиционен журналист. От десетина дни има нов блог-портал, който игнорира държавното опекунство. Чрез този портал кубинците намират забранени сайтове и могат да дискутират по забранени текстове.

Партийният вестник "Granma" обаче предупреди да не се подхранват "погрешни очаквания" с оглед на обещаните промени. Казионните медии приповтарят, че решаващата причина за ограниченията била целта да се избегне "неравенство в едно общество на изключително равенство."