В Крим започна работа мисия международни наблюдатели
В Крим започна работа мисия международни наблюдатели / снимка: БГНЕС, архив

Мисия на международни наблюдатели започна работа в Крим ден преди референдума. Това съобщи пред ИТАР-ТАСС по телефона координаторът на мисията, директорът на Европейския център за геополитически анализи Матеуш Пискорски.

По думите му, в състава на мисията от Европейски институт за наблюдение на демокрацията и изборите влизат 30 души, сред които има представители на Полша, Австрия, Франция, Германия, Белгия, България, Унгария, Гърция, Италия и Латвия, допълва „Фокус”.

Сред тях има депутати от Европейския парламент, членове на националните парламенти на европейски държави, както и водещи европейски експерти по международно право и известни правозащитници.

Междувременно УНИАН, цитирайки статия на директора на Центъра за изследване на постиндустриалното общество Владислав Иноземцев, съобщи, че дори ако Крим се отдели от Украйна и се присъедини към Русия, от това ще изгубят кримчаните и руснаците, но не и народът на Украйна. В средносрочен план присъединяването на полуострова би струвало на Москва до 20 млрд. евро.