/ /iStock
Италианската полиция арестува 13 затворнически надзиратели по подозрение в измъчване и малтретиране на непълнолетни закононарушители, предаде Ройтерс, цитирайки прокурори в Милано.

Освен 13 надзиратели, от които 12 работят в центъра за задържане на непълнолетни лица „Чезаре Бекария“ в Милано, осем офицери са временно отстранени от длъжност, казват прокурорите в изявление.

Затворът за непълнолетни е с персонал от 50 надзиратели, но няма директор от 20 години. Ройтерс отбелязва, че затворът не е коментирал арестите, а главният профсъюз на надзирателите издаде официално изявление, в което казва, че е “ужасен“ от новината за разследването.

„Знаем, че надзирателите в Италия работят с професионализъм и човечност. Въпреки това, както винаги, ние се доверяваме на съдебната система да осветли въпроса в най-скоро време“, каза профсъюзът САППЕ (SAPPE).

Разследването започва по сигнал на омбудсманът по правата на затворниците, който съдържа показания на непълнолетните лица от мъжки пол, както и записи с подслушване на телефонни разговори, и видеозаписи от затвора, съобщават прокурорите.

Главният прокурор на Милано заяви, че на затворниците са били слагани белезници, за да не могат да се защитават, при което са бити по такъв начин, че да не бъдат оставени белези.

Заподозрените са смятали, че действията им са оправдани като поучителни, в отговор на лошо поведение на затворниците, но всъщност действията им са незаконно насилие“, каза прокурорката Манела пред репортери.

Ройтерс припомня, че като други европейски държави Италия има все още нерешени проблеми със затворите. Наблюдатели съобщават, че години на недофинансиране са довели до пренаселване и лоши условия на живот за лишените от свобода.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Божидар Колев/БТА