/ iStock/Getty Images
Това е 39-ата екзекуция при управлението на премиера Шиндзо Абе
Япония изпълни смъртна присъда за първи път от август насам, предадоха световните агенции. Това е 39-ата екзекуция при управлението на премиера Шиндзо Абе.

Присъдата беше изпълнена чрез обесване. Осъденият се казва Вей Вей и е китайски гражданин, участвал в убийството на японско семейство през 2003 г. Той бил в ареста от 2011 г.

Беларус трябва да махне смъртното наказание, за да стане член на Съвета на Европа

През 2003 г. Вей Вей и още двама китайски студенти обрали и убили 4-членно семейство във Фукуока. Вей Вей бил заловен веднага, а останалите двама избягали. Те се върнаха в Китай, но там били арестувани. Единият е бил осъден на смърт, а другия получил доживотна присъда.
 


Над 70% от държавите по света са премахнали смъртното наказание чрез присъда или на практика, показват данни на Информационния център за смъртното наказание, институт, базиран във Вашингтон. Международното право все още изрично не го е забранило, но доста страни смятат, че това представлява грубо нарушаване на правата на хората и в частност правото на живот, което заляга в съвременната юриспруденция.
БТА