/ iStock/Getty Images
В японския град Нагоя днес завърши срещата на външните министри от страните в Г-20, протекла в три отделни сесии, предаде ТАСС и БТА.

Министрите обсъдиха ситуацията в световната търговия, изпълнението на целите за устойчиво развитие, както и развитието на страните в Африка. Сред важните теми в дневния ред бяха реформирането на Световната търговска организация (СТО) и данъчното облагане на големите компании в сферата на цифровите технологии.

Японският външен министър Тошимицу Мотеги заяви, че на срещата е било изразено единодушно мнение за нуждата от реформи в СТО и че страните от Г-20 трябва да играят водеща роля в тези реформи, тъй като СТО е ключова структура за гарантиране на функционирането на световната търговия.

Мотеги изтъкна също важната роля на Всестранното регионално икономическо партньорство (ВРИС), споразумение за което се очаква да бъде подписано догодина.

Обявиха извънредно положение заради лошо време в Италия (СНИМКИ)

"Това е важна структура за световната икономика, понеже ще бъде създадена икономическа зона със свободни правила за търговия в обширен район, включващ Китай и Индия", каза той.
Руският външен министър Сергей Лавров каза днес пред журналисти, че дневният ред на срещата не е включвал въпроси от областта на международната сигурност, свързани с надпреварата във въоръжаването.

Форматът на Г-20 представлява важно политически средство за въздействие и трябва да бъде използван за стимулиране на промени в структурата на Международния валутен фонд (МВФ), заяви китайският външен министър Ван И. На този етап МВФ не може да осигури представителство и право на глас на страните с формираща се пазарна икономика и развиващите се държави. Г-20 трябва и занапред да играе ролята на политически механизъм за прокарване на промени, да гарантира запазването на тенденцията за реформиране на фонда и набелязания курс, отбеляза той.

Участниците в срещата не приеха заключителна декларация.

Освен министрите от Г-20 в срещата в Нагоя бяха поканени да участват колегите им от Виетнам, Египет, Испания, Холандия, Нова Зеландия, Сенегал, Сингапур, Тайланд и Чили.
В края на форума на специална церемония Япония предаде председателството на Г-20 на Саудитска Арабия. Следващата среща на върха на групата ще се състои в Рияд през ноември 2020 г.