Уволнен полицай взе за заложници туристи в Манила, има жертви
Уволнен полицай взе за заложници туристи в Манила, има жертви / снимка: Reuters

Филипинската полиция щурмува похитения в столицата Манила автобус. По информация на местни медии бившият полицай, който държеше като заложници 15 хонконгски туристи, е бил убит, а болници в Манила съобщиха за седем загинали заложници, предаде Асошиейтед прес.

По телевизията беше показано как полицаи преместват тяло от предната част на автобуса, преди да влязат в превозното средство.

Краят на продължилата цял ден заложническа криза настъпи повече от час, след като командоси обкръжиха автобуса. Преди това те стреляха по гумите, за да не може той да потегли, а малко по-късно по телевизията се видя как шофьорът бяга от автобуса.

Нападателят, 55-годишния бивш полицай Роландо Мендоса, отвлече автобуса, в който първоначално имаше 25 души. В телефонно интервю за местна радиостанция въоръженият с автомат М-16 похитител заплаши, че ще убие заложниците. "Виждам, че пристигат много екипи на спецчастите, те са навсякъде наоколо. Знам, че те ще ме убият. Казвам им да си тръгват, защото ще направя същото тук", каза той.

Преди това в бележка, оставена на вратата на автобуса, похитителят заяви, че след 15 ч. местно време (7 ч. по Гринуич) ще се случи "нещо голямо". След изтичането на обявения краен срок обаче не последва нищо, а малко преди това нападателят освободи осем от заложниците. По-късно беше пуснат още един.

Братът на Мендоса Грегорио каза пред местна телевизия, че Роландо бил разстроен, след като го уволнили от полицията. Според местни медии той бил освободен заради обвинения в изнудване, грабеж и смъртни заплахи.

Лидерът на Хонконг разкритикува начина, по който филипинските власти са се справили с кризата със заложниците. Доналд Цанг, цитиран от Ройтерс, потвърди, че в кръвопролитната развръзка са намерили смъртта си седем туристи от Хонконг, двама са тежко ранени и останалите шестима са все още в болница. Като назова случилото се "голяма трагедия", той изрази разочарование от действията на филипинските власти.

Жителите на Хонконг бяха шокирани, а мнозина реагираха с гняв от неефикасната спасителна операция.

Подобни инциденти са крайно редки в бившата британска колония, върната под китайско управление пред 1997 г.