вестник
вестник / БГНЕС
Петима души бяха убити и двама ранени при стрелба в редакцията на вестник в столицата на американския щат Мериленд в четвъртък. Нападателят, който е арестуван на местопрестъплението, е съдил „Кепитъл Газет“ за клевета. Сред жертвите са четирима журналисти и един служител от отдел „Продажби“. Екипът на „Кепитъл газет“ обяви, че вестникът няма да спре да излиза и продължи работата си в паркинг близо до редакцията.

Стрелба в редакция на вестник в Мериленд, има жертви и ранени

Въоръженият с пушка нападател е открил огън в редакцията на „Кепитъл Газет“ през предната врата около 15 часа местно време. Четирима служители са убити на място, а петият е починал в болницата от прострелни рани в горната част на тялото и ръката.
 
„Врата на „Кепитъл газет“ се пръсна на парчета. Навсякъде по мокета имаше парчета стъкло. Мъжът държеше голяма ловджийска пушка и се движеше във входа към офиса на „Кепитъл Газет“, насочвайки оръжието към вътрешността на помещението и прицелвайки се в хората“, разказа свидетел.
 
Криминалният репортер от „Кепитъл Газет“ Фил Дейвис написа в Туитър по време на стрелбата:„ Нападателят стреля през стъклената врата на офиса и откри огън срещу няколко служители. Не мога да кажа повече и не искам да обявя някого за мъртъв, но ситуацията е лоша. Няма нищо по-ужасно от това да чуеш как хора биват застреляни, докато си под бюрото си, а след това да чуеш как нападателят презарежда оръжието си.“

Нападателят от Медиленд съдел вестника и негов журналист за клевета (СНИМКИ)
 
Стрелецът е завел жалба за клевета срещу вестника заради статия за дело, в което той е обвинен в тормоз заради настойчивите си опити да се свърже с бивша съученичка чрез Фейсбук.  Към вестника са отправяни заплахи, заяви заместник-началникът на местната полиция Бил Крампф.

вестник
БГНЕС

Има един задържан. Бял мъж. Към 40-годишен. Криминалните ни следователи го разпитват. Знаем, че са отправяни заплахи към вестника чрез социалните медии. Опитваме се да потвърдим от какъв профил и кой точно ги и е пращал. Последната заплаха е изпратена вчера“, каза той.
 
Нападателят е 38-годишният Джарод Рамос. Той  е увредил пръстите на ръцете си, за да не може да бъде идентифициран по отпечатъците, но властите са използвали софтуер за лицево разпознаване.
 
Екипът на „Кепитъл газет“ обяви, че вестникът няма да спре да излиза и продължи работата си в паркинг близо до редакцията. На първа страница на първия брой след стрелбата са поместени снимките на убитите при стрелбата.

"Кепитъл газет" издава многобройни вестници от редакцията си в Анаполис и сред тях е един от най-старите вестници в САЩ - "Газет", който излиза още от 1727 година.

вестник
БГНЕС