/ БГНЕС
Стрелбата в редакцията на вестник "Капитал газет" в град Анаполис, щата Мериленд, при която бяха убити пет души, е била целенасочено нападение, заяви началникът на местната полиция Бил Крампф, цитиран от Франс прес и ДПА.

Стрелба в редакция на вестник в Мериленд, има жертви и ранени

Нападателят влязъл в сградата с бойна пушка и търсел жертвите си, посочи полицейският шеф. Той добави, че в социалните медии са били отправяни заплахи срещу вестника, последната от които била вчера.

нападение вестник Медиленд
БГНЕС

Заподозреният за стрелбата нарочно повредил кожата на палците си, за да не може да бъде установена самоличността му. Той е задържан на местопрестъплението и сега отказва да сътрудничи на силите на реда, съобщи телевизия Си Би Ес, цитирана от Ройтерс.

нападение вестник Медиленд
БГНЕС

Говорителката на Белия дом решително осъди нападението. "Кърваво нападение срещу невинни журналисти, вършещи работата си, е нападение срещу всички американци", написа в Туитър Сара Сандърс.

нападение вестник Медиленд
БГНЕС

Местни медии идентифицират нападателя като 38-годишния Джарод Уорън Рамос, жител на град Лаурел в щата Мериленд, предадоха Ройтерс и Франс прес. Рамос съдел през 2012 г. вестник "Капитал газет" и негов журналист за клевета. До този съдебен спор се стигнало след публикация през 2011 г. на журналиста Томас Хартли.

нападение вестник Медиленд
БГНЕС

Той написал статия, в която разказвал за отношенията на Рамос с неидентифицирана жена, с която той се бил запознал във Фейсбук. Журналистът разказвал, че Рамос е пратил на жената много имейли, в които я наричал с вулгарни думи и в които я призовавал да се самоубие. Заради този тормоз Рамос бил даден на съд.
Той признал вината си за тормоза пет дни преди журналистът Хартли да публикува статията, посветена на случая. Тогава Рамос завел дело срещу изданието и журналиста с аргумента, че статията не го представяла справедливо. Съдебният спор завършил през 2015 г. преминавайки през апелативна инстанция, която постановила прекратяване на случая.

Докато делото се гледало в различни съдебни инстанции, Рамос пишел в Туитър критични послания срещу изданието, срещу журналиста Хартли и срещу съдиите в щата Мериленд.

Разкриха подробности около нападението срещу редакцията на вестник в Мериленд

През 2015 г. съдебни документи цитират адвокат на Рамос, който казва, че клиентът му е работил в статистическата служба на САЩ, отговаряща за данни за трудовата статистика. Той бил на работа там за шест години.

Същевременно властите идентифицираха жертвите на нападението. Сред тях има местен репортер, спортен журналист, автор на редакционни коментари, колумнист и новоназначена агентка по продажбите, предаде ДПА.
БТА