Управляващите в Пошла губят позиции
Управляващите в Пошла губят позиции / netinfo

Управляващите консерватори в Полша претърпяха поредица от поражения на местните избори, но все пак са достатъчно силни, за да се противопоставят на всякакви предизвикателства от страна на опозицията и да продължат управлението си, смятат анализатори.

Екзитполовете показват, че управляващата „Право и справедливост” на премиера Ярослав Качински губи в надпреварата за Варшава, а кандидатът за кмет на партията събира по-малко гласове от предвиденото и вероятно ще загуби на втория тур на 26 ноември.

Кандидатът за кмет на партията във втория по големина полски град пък се справя по-добре от очакваното, като печели 35% от гласовете, сравнено с предвижданите 30%.

Според анализатори резултатите показват, че управляващата партия е изгубила част от провинциалните си избиратели, но опозицията все още не е достатъчно силна и няма достатъчно подкрепа за сваляне на правителството, под чието едногодишно управление страната има икономически растеж от 5%. Избирателната активност е подобна на тази от предишните избори и се движи между 40 и 50 процента.

Партията на Качински пое управлението с обещанието да се справи с корумпираните бизнесмени и бившите комунисти, които доминираха в Полша от края на комунизма през 1989г.

Коалицията с две отцепнически партии обаче е раздирана от вътрешни борби. Изборите се провеждат само месец, след като скандал за бюджета почти свали правителството от власт, което даде предимство на Гражданска платформа при предварителните прогнози за изхода от изборите.

Загуба би отслабила авторитета на Качински, смятат анализаторите, а добър резултат може да го окуражи да разпусне коалицията и да поиска предсрочни парламентарни избори.

Екзитполовете сочат, че нито един от двата изхода не е вероятен – резултат, който вероятно ще се хареса на финансовите пазари. Повечето дилъри очакваха нито една партия да не спечели изразително.

Окончателните резултати от преброяването на бюлетините се очакват на 15 ноември.