Унгария е получила в сряда първата доставка гориво за ядрената централа "Пакш" от Русия по въздуха, тъй като войната в Украйна е направила транспортирането му по суша невъзможно, съобщи външният министър Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс.

Той освен това потвърди позицията на унгарските власти срещу налагането на каквито и да било санкции върху руските петрол и газ и допълни, че включването на ядрената енергия в забранителния списък е "червена линия" за Унгария.

Унгария е готова да плаща в рубли за руски газ

Сиярто посочи, че тъй като превозването на ядрено гориво по жп линиите на Украйна е било невъзможно, то е доставено със самолет през въздушните пространства на Беларус, Полша и Словакия с тяхното знание и съгласие, тъй като ядрената енергия не е обект на санкции от страна на ЕС.

Унгария възнамерява да разшири АЕЦ "Пакш", което в момента е с мощност от 2 гигавата с още два руски реактора от типа VVER, всеки от които е с мощност от 1,2 гигавата.

След победата: Орбан нападна Брюксел, обяви Зеленски за враг на Унгария

На проекта, даден през 2014 г. без обществена поръчка на руския ядрен гигант "Росатом", се гледа като на знак за топлите връзки между унгарския премиер Виктор Орбан и руския президент Владимир Путин.
БТА