/ БГНЕС
Унгария се е договорила с Русия да полущи отсрочка на плащания в размер на около 1.9 милиарда евро на "Газпром". Парите са за доставка на газ през отоплителния сезон, съобщи агенция Блумбърг.

Още в понеделник Унгария обяви, че е получила тригодишен гратисен период от "Газпром" за дължими плащания за период от шест месеца. Будапеща обаче не разкрива условията на споразумението.

Днес източници на агенцията хвърлят светлина върху споразуменията на Унгария с "Газпром": през първата година Унгария ще плати 20% от сумата на плащането, която ще бъде разсрочена, а след това ще плати 40% през следващите две години. Плащането ще бъде разсрочено с лихва от 3,5%.

„Газпром“ възстановява доставките на газ за Италия

През тази зима, която обхваща 2022/23 г., Будапеща вероятно ще плати 4 милиарда евро за доставка на руски газ.

Ако цените на газа на международните пазари, обаче, се покачат, дългът на Унгария към "Газпром" ще нарасне.

Според експерти в Будапеща, стойността на вноса на петрол и газ в страната ще скочи до 19 милиарда долара тази година спрямо 4 милиарда долара през 2019 г.

В края на лятото Унгария договори по-високи доставки на газ, като от 1 септември "Газпром" доставя 5,8 милиона кубични метра природен газ на ден за Унгария през Сърбия. Това е повече, отколкото е предвидено в дългосрочния договор между двете страни, подписан през 2021 г.
БГНЕС